1902_Unfold-00689.jpg

Gjenbruk: Unfold kontor - sirkulær gjenbruk av interiør

ARBEIDSOMFANG: Ledsten arkitektur AS har redesignet en del av et tidligere transformasjonsprosjekt utført av henholdvis A38 arkitekter/Skodvin og Jensen
ADRESSE: Østre Elvebakke 7 (samme bygg som Doga)
FERDIGSTILT: 2018
AREAL: 500 m2
MATERIALBRUK/MILJØ: Gjenbruk av bygg og delvis gjenbruk av inventar. Gjenbruk av kundens eksisterende møbler, og innkjøp av bruktmøbler fra Finn.no.
Ny LED belysning. Effektivisering av arealer til forskjellig fleksibel bruk.
PROSJEKTLEDER LA: Ellen Ledsten, int ark MNIL
ENTREPRENØR: Lohne og Leuritzen
BYGGHERRE: Asplin Ramm

HISTORIE: Hausmannsgate 16 ligger sentralt i Oslo øst og grenser mot Østre Elvebakke, mot parkområde og Akerselva i nordøst og Jakob kirke i sydøst. Bebyggelsen består av flere sammenbygde teglsteinsbygninger i 2-5 etasjer som ble bygget som transformatorstasjoner og administrasjonslokaler for Oslo Lysverker i årene fra 1898 til 1960. I 1995 engasjerte Oslo Energi A38 arkitekter til å vurdere endret bruk av eiendommene. Hovedkonstruksjonene var i generelt god teknisk stand, men bygningene var i behov for en radikal oppgradering/ombygging. I lengre tid leide MAD arkitekter 500 m2 av de transformerte lokalene men nå var det tid for at Unfold skulle overta. Aspelin Ramm ba Ledsten arkitektur se på en rimelig men spenstig oppgradering av lokalene slik at det designbevisste webdesignfirma Unfold skulle finne seg til rette i nye kontorarealer.
De hadde behov for en kantine med kundefaciliteter og et arbeidsområde med noe adhoc rom. I tillegg var det ønske om å kunne benytte lokalet til arrangementer og fester på kveldstid for kunder og ansatte. Det var et fint men nedstlitt og litt pregløst lokale vi gikk løs på. Hovekvalitetende med råstål, glassfronter og trapper ble bevart i størst mulig grad, likeså kjøkken og toalettfaciliteter. Øvrige vegger gulv himlinger og belysning måtte opgraderes med nye overflater og farger. Ikke minst var det viktig å få på plass ny LED belysning og god akkustisk demping i lokalene. Lokalet hadde en toneangivende lang brun finervegg som ikke lenger var ønsket inn i konseptet, ved å vannbeise denne mørk brunsort fikk vi endret et eksisterende materiale til noe nytt med en fin ny materialitet uten å rive eller tilføre noe mer enn beis. Eksisterende kjøkken og eksisterende møbler fra Unfold ble utgangspunkt for fargevalg og konsept slik at helheten skulle bli naturlig. I tillegg supplerte vi med en del møbler fra Finn der det var mulg. Lokalene har lange smale vindusbånd som dagslyskilde med dype vindussmyg, ved å male disse i en markant gul farge har lokalet fått særpreg og vinduene og lyset fra disse får hovedrollen ide lange smale rommene.

GJENBRUK: Dette prosjektet mener vi viser at det er fullt mulig å sy sammen eksisterende inventar og eksisterende møbler i en ny enhet ved å tilsette forholdsvis enkle samlende elementer. Vi prioriterte spennende belysning og god akkustikk i prosjektet, men ut over det er det en justert planløsning og utradisjonell holdning til fargesetting som i hovedsak har endret og gitt lokalet ny identitet for kunden.


Tegninger


Detalj- og miljøbilder


Bilder fra før ombygging