foto: Inger Marie Grini

ABG Sundal Collier - Ruseløkkveien 26 - VIA-bygget

ARBEIDSOMFANG: Ledsten Arkitektur AS har prosjektert innvendige arbeider for ABG Sundal Collier - inklusive romprogrammering, møbeldesign og belysning.
ARKITEKT: Schmidt Hammer Lassen (DK)
ADRESSE: Ruseløkkveien 26
FERDIGSTILLELSE: 2021
AREAL: Total prosjekt: 62 500 m2, areal for ABG SC: 4000 m2
MATERIALBRUK/MILJØ: Gjenbruk av kontormøbler, oppbevaring og møteromsavdelinger fra tidligere arealer. Loungemøbler har blitt kjøpt brukt. Alle valgte materialer i prosjektet er tidsnøytrale, solide og tilpasset byggets arkitektur.
PROSJEKTLEDER LA: Ellen Ledsten, interiørarkitekt MNIL
PROSJEKTMEDARBEIDERE: Tuva Aga Malm interiørarkitekt MNIL, Gaute Gjøl Dahle interiørarkitekt
ENTREPRENØR: Veidekke
BYGGHERRE: Aspelin Ramm / Storebrand
BRUKER: ABG Sundal Collier

Ledsten Arkitektur tegnet ABG Sundal Colliers tidligere lokaler i Vika Atrium for 15 år siden. På nytt ble vi bedt om å lose dem inn gjennom en flytte- og designprosess, denne gangen til et helt nytt bygg som så vidt var påbegynt med grunnmur da vi kom inn i prosjektet. Vårt kontor jobber primært med gjenbruksbygg men med en kjent og kjær oppdragsgiver ville vi likevel se på dette prosjektet og finne andre former for sirkulær gjenbruk, primært i møbelparken til ABG som vi hadde god kjennskap til. Prosjektering og flytting tok tre år fra inngått kontrakt til innflytting desember 2021. 

ABG SCs nye kontor skal legge til rette for samarbeid, kreativitet og enkel informasjonsdeling. Dette oppnås gjennom utforming av åpne arbeidsplasser, mange lett tilgjengelige møterom og et stort hyggelig kaféområde samt en resepsjon med lounge. Ønsket var et samlingspunkt for de ansatte der blir det nå servert kaffe fra en profesjonell barista, og lunsjretter fra husets VIA-kokker.

ABG SC disponerer en unik kunstsamling, og de ønsket at denne skulle påvirke valget av interiørløsningen. Møterommene holdes derfor i et rent uttrykk med få men eksklusive materialer slik at kunsten vektlegges, som i et galleri. LA har designet et eget konsept med det vi har kalt kunstvegger som består av stramme stålrammer med plater for oppheng i kjernen. Lyset slipper gjennom på alle sider og kunsten understrekes med tilrettelagt belysning. Fremvisning av kunsten var et viktig element i prosjekteringen og har blitt vurdert underveis i samarbeid med ABG SC og kuratorer. Som alltid når vi spesialproduserer nye og uprøvde produkter er vi avhengig av dyktige sammarbeidspartnere. I dette tilfellet fikk vi veldig god hjelp av stålleverandør SMS som alltid leverer.

Målet med sirkulærøkonomi er at alt vi allerede har, både bygninger og produkter, skal gjenbrukes. Selv små tiltak og forbedringer i ett enkelt prosjekt vil kunne ha stor effekt totalt sett. Et tiltak er å designe langsiktig og legge til rette for gjenbruk, reparasjon og gjenvinning av løs innredning og interiør. I den forbindelse demonstrerer dette prosjektet at langsiktig investering i kvalitetsmøbler gangner miljøet. Vi la stor vekt på kvalitet, bærekraftige materialer og tidløs design i vår første runde med ABG SC for 15 år siden. Dette resulterte i at nesten 90 % av møblene kunne gjenbrukes i de nye lokalene.

foto: Inger Marie Grini

foto: Inger Marie Grini

foto: Inger Marie Grini

foto: Dag Sandven


“ALAPLAST” - Spesialproduserte lamper

I fellesområdene i kjernen av bygget har vi tilstrebet en varm og lun stemning, og derfor har vi fylt himlingen med runde, delvis transparente lamper med en diameter på 1,2 meter. Over tre år har kontoret holdt på med materialstudier og testet ulike alternativer som kunne tilfredstille alle krav til funksjon og karakter. Resultatet ble et materiale vi har kalt «Alaplast», et resirkulert plastmateriale inspirert av alabast, spesialdesignet av Ledsten Arkitektur i samarbeid med Norwegian Trash. Vi ønsket oss et resirkulert materiale som ga assosiasjoner til, og transparens lik alabast. Etter en del prøving og feiling sammen med plastprodusenten fant vi frem til den rette blandingen av plastpellets som ga oss det unike materialet til de 60 lampeskjermene. Plast fra store spoler i tekstilindustrien kan vanligvis ikke gjenvinnes, og forbrennes isteden som avfall. Spesiallampene bidrar til videreutvikling av Norwegian Trash sitt arbeid med å utnytte denne flotte plastressursen på en bærekraftig måte.

foto: Dag Sandven


Tegninger - 8 og 9 etg VIA Vika


Interntrappen, tegnet av Ledsten Arkitektur AS og produsert av SIAS.