Foredrag og publikasjoner i året som gikk

2022 nærmer seg slutten, her er en liten oppsummering av presentasjoner og omtale i media.

27. april: Innlegg på Brød & Miljø i Arkitektenes Hus med tema endringsdyktige bygg. Ellen Ledsten snakket om gjenbruk av betong og illustrerte dette med diverse eksempler fra kontorets egne prosjekter.


26. oktober: Foredrag på Materialer for fremtiden, kurs i regi av NAL. Ellen Ledsten presenterte kontorets “Alaplast”-prosjekt. Målet med sirkulærøkonomi er å skape verdikjeder med det vi allerede har av bygninger, materialer og produkter. Selv små tiltak og forbedringer i ett enkelt prosjekt vil kunne ha stor effekt totalt sett. Et tiltak er å designe langsiktig og legge til rette for gjenbruk, reparasjon og gjenvinning av løs innredning og interiør. Dette har vi forsøkt å bidra til med utvikling, design og produksjon av 60 lamper laget av plastavfall. Lampene henger nå i ABG Sundal Colliers nye lokaler i Via.


27. oktober: Presentasjon av påbygget til Mat- og merkevarkehuset på Grünerløkka for NIL-medlemmer i deres “digitale lunsjrom”, et uformelt forum for presentasjon og diskusjon av nye prosjekter.

Arkitektur N nr. 6/2022: Vi er intervjuet i forbindelse med ABG Sundal Colliers nye lokaler i VIA, og forteller om vårt fokus på gjenbruk og miljø.


NILs årbok 2022: I år er kontoret representert med to prosjekter i årboken; ABG Sundal Collier i Via og påbygget til Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka.

Bak fasaden- Arkitektnytt

– Det er helt umulig å snakke om fasader uten å debattere det som ligger innenfor og utenfor fasaden. En fasade er ingenting uten menneskene og aktivitetene, mener interiørarkitekt MNIL Ellen Ledsten. Hun spår at arkitekturopprøret vil gå over av seg selv.

Skjermbilde 2021-09-17 kl. 14.34.36.png

Mens arkitekturopprøret og arkitektene diskuterer fasader, er livene våre i ferd med å standardiseres gjennom arkitekturen og samtidens boligbyggeri. For å få en mer nyansert forståelse av debatten har vi tatt en prat med to frittalende og engasjerte interiørarkitekter. De med kjernekunnskap om det som skjer mellom, foran og bak fasadeplatene.”

Plan og Bygningsetaten på omvisning med Ledsten Arkitektur AS på MMG Mills

Befaringen er forbundet med Arkitekturpolitikken innsatsområde C:

tempImagexBXTHh.gif

En by med arkitektur for mangfoldige og skapende bo- og næringstilbud. PBE ser verdien av gjenbruk og transformasjon av byggene vi har og hos Mills viser vi hvordan eksisterende bygg kan endres og bidra til et mer mangfoldig og særpreget nærmiljø. I forbindelse med disse dagers noe betente arkitekturopprør er det viktig å snakke om hvordan vi skal gjenbruke og videreutvikle alle byggene vi allerede har. I et miljøperspektiv må vi slutte å bygge nytt og utnytte ressursene i eksisterende bygningsmasser- både de nostalgiske 1800 talls byggene men også de ikke alltid like sjarmerende etterkrigsbyggene. Det er her vi må legge innsatsen- det er dette som er vår tids arkitektur. Ellen Ledsten MNIL

NILs Jubileumsårbok 2020

Transformasjon og gjenbruk av bygg

I diskusjonsfeltet rundt gjenbruk og transformasjon kommer ofte spørsmålet opp- hva er egentlig bygningstransformasjon? Hva skiller rehabilitering, konservering, gjenbruk og transformasjon?

Skjermbilde 2020-06-17 kl. 10.33.05.png

I en verden der byggenæringen angivelig står for opp mot 40 % av klimaavtrykket som påføres verden i dag, burde vi vel konsentrere oss om å bruke mest mulig av det vi allerede har, verneverdig eller ei. Vi må rett og slett ta alt det eksisterende i bruk, og kanskje fire litt på arkitektoniske tradisjoner og regelverk. Det er fortsatt mulig å ha høyt fokus på historie, funksjon, fremtidlig levetid, brukervennlighet, medvirkning og estetikk, sistnevte med en ny betydelig og kanskje annen forståelse av begrepet, men la oss droppe formalitetene og agere.

Skjermbilde 2020-06-04 kl. 14.51.41.png

“Hvor ignorante vi i et samfunn kan være topper seg i disse dager ved at våre styresmakter insisterer på å rive et konstruktivt fullverdig bygg med arkitektonisk, kunstnerisk og historisk høy verdi.”

Kanon interiørarkitektur, 1969-2019

Byggekunst 100 år. Arkitektnur N 6/2019
Mat -og merkevarehuset på Grünerløkka hedres:

Da mat- og merkevarehuset på Grünerløkka stod ferdig hadde Oslo fått et nytt type hus med en nytt type program. Men mest interessant var det at det byggende Norge hadde fått en helt ny forståelse for hva interiørarkitekten kan utrette, representert ved Ellen Ledstens helt fremragende jobb med en uhyre krevende transformasjonsoppgave.