TEMA: Ombruk, gjenbruk, resirkulering, og reduksjon av svinn.
Ombruk definisjon
Ombruk innebærer å ta vare på noe som har vært brukt før, ved å bruke det på nytt til samme formål.. Dette kan være alt fra å beholde hele bygget, deler av det eller ombruke et eksisterende materiale der det er eller å ombruke inventaret i bygget. Formålet med ombruk er å utvide levetiden til en gjenstand eller et materiale og å redusere behovet for å kjøpe nye produkter og materialer.
Ombruk av byggets veggoverflater
Et grunnprinsipp når vi jobber med en eksisterende bygning er å ombruke mest mulig der vi finner det. Ofte finnes det overflater som kan virke slitte og lite brukbare der og da, men vi har mange ganger bevist at i en ny kontekst kan selv en vegg av lettklinker med flekkete puss tilføre en spesiell kvalitet i rommet og en tydelig forbindelse til fortiden. Samtidig som man tilfører nye materialer og elementer i et prosjekt er det viktig å forsøke å ta vare på det man kan av overflater som vitner om tidligere bruk. Vegger med mye patina har også mye sjel.
Når vi går i gang med et eksisterende bygg er det viktig å få utført en grundig ombrukskartlegging for å avdekke hvilke elementer som kan brukes som de er eller med litt reparasjon.
Bildet viser den lysegrønne marmoren som ble avdekket i inngangspartiet i Tordenskiolds gate 12. Etter litt detektivarbeid ble det fastslått at marmoren var norsk, og vi fikk kontakt med steinbruddet som viste seg å fortsatt produsere stein. Slik fikk vi tak i ny, tilsvarende stein for å reparere veggene der det var behov. Resultatet ble et rom tilbakeført til fordums prakt.
Ombruk av gulv
Også gamle gulv har mye potensiale. Dersom man aksepterer litt sprekker og skjevheter kan både betong, heltre og parkett slipes ned og bli svært fint og brukbart igjen, ofte til en brøkdel av prisen ved å legge nytt gulv.
Gjenbruk av fasademateriale
I Tordenskiolds gate 12 ble det demontert en mengde skadet kobber fra taket og fasaden, i form av blant annet persiennekasetter og skinner. Byggherre Entra tilbød dette som gjenbruksmateriale og vi grep sjansen. Materialet var på ingen måte feilfritt, men patina og små skader vitner om tidligere bruk og skaper på den måten en forbindelse til fortiden. Platene ble valset ut, bukket og gjenbrukt som som kledning på de tre peisene og i resepsjonsdisken. Kobberskinnene som tilhørte den gamle solavskjermingen ble benyttet som listverk i peisene, en detalj som ble svært vellykket. Prosessen var ikke uproblematisk ettersom gamle plater kan ødelegge nye valser på metallverkstedet. Dette ble løst ved at metalleverandøren, Service-Montasje-Sveis AS, skaffet til veie en gammel valse der de krøllete gamle platen kunne presses uten fare for ødeleggelse av dyrt utstyr. Vi mener det er en forutsetning at våre underleverandører følger med i tiden og tilpasser seg gjenbruks og transformasjonsmarkdet. Ofte merker vi en del motstand innledningsvis men når vi først får folk med på tankesettet er det ofte glede og begeistring når prosjektet står ferdig.
Gjenbruk av vinduer
Gjenbruk definisjon
Gjenbruk refererer til å bruke en gjenstand eller et produkt på en annen måte enn det var ment for. Dette kan være alt fra å bruke en gammel T-skjorte til å lage en veske eller en pute til å bruke gamle bygningselementer i nye sammenhenger. Formålet med gjenbruk er å redusere avfall ved å gi en ny bruk til produkter som ellers ville blitt kastet.
Vinduene på to av fasadene i Tordenskiolds gate 12 måtte skiftes av energihensyn. Disse fikk vi gjenbruke som innvendige delevegger mellom ulike soner, både i møteromsetasjen og i kontoretasjene. De originale, flotte teakvinduene ble tatt ut av karmen og montert sammen for å danne større, sammenhengende delevegger. Arbeidet er designet av oss og nennsomt utført av Skaara Spesialvinduer AS.
Ombruk av eksisterende møbler
Så langt det lar seg gjøre vil vi alltid oppfordre oppdragsgivere til å ta med seg mest mulig av møbler fra sitt gamle lokale. Det som ikke kan brukes blir solgt, men vår erfaring er at vi kan finne en plass for det aller meste. Hos ABG Sundal-Collier er alle møbler i auditoriet tatt med fra det forrige kontoret. Bordløsningen var spesialtegnet til det forrige prosjektet, disse ble pusset og behandlet på nytt. De gamle stolene som ble gjenbrukt allerede ved første ombygging fikk enda noen nye år etter at setene ble renset. Schjødt fikk også bruk for mesteparten av sine gamle møbler, blant annet er all kontormøblering gjenbrukt, det samme gjelder møteromsmøbler, og møbler i sosiale soner i kontoret. Dette viser at det lønner seg å satse på kvalitet som varer når man skal kjøpe inn møbler, enten de er brukte eller nye. Kanskje vil møbler vi kjøper i dag ombrukes av noen andre i fremtiden, så fremt de holder høy kvalitet?
Ombruk av ny-innkjøpte bruktmøbler
Til ABG Sundal-Collier sitt nye kontor hadde vi stor suksess med å handle inn brukte designklassikere, både fra finn.no men også via spesialforhandlere som Klassik i Danmark. Noen av møblene ble brukt som de var, andre ble trukket om. På tross av kosmetiske skader som riper og hakk, krakelert skinn osv, ble møblene tatt godt i mot og har vært med på å sette sitt særegne preg på lokalene.
Gjenbruk av eksisterende møbler
Gjenbruk definisjon
Gjenbruk kan defineres som deler eller omformede produkter som benyttes til nye eller andre formål enn det opprinnelige.Noen ganger finner vi brukte møbler som vi bygger om til en annen funksjon. Det vanligste eksempelet er kontorpulter, der vi i mange prosjekter har fått byttet ut slitte bordplater men beholdt understellene. Vi har også flere ganger kjøpt inn gamle skuffeseksjoner som ble montert sammen til en disk. Da Schjødt flyttet fra sine gamle lokaler, hadde de en mengde moduler fra Montana som de ikke lenger trengte til lagring. Disse ble lakkert og montert sammen i ulike varianter, og brukt som innredning i nisjer korridorer i deres nye lokaler i Tordenskiolds gate 12. Denne jobben ble plettfritt utført av AS Rehabil, nå Blå Kors arbeid og inkludering Oslo, og var en god mulighet til å støtte en god sak og bygge opp under sosial bærekraft.
Resirkulering av havplast
Hos ABG Sundal-Collier har vi fylt himlingen i fellesområdene med 60 runde, delvis transparente lamper med diameter på 120 cm. Gjennom mer enn to år har kontoret holdt på med materialstudier og testet ulike alternativer som kunne tilfredstille lampenes krav til funksjon og estetikk. Vi satte oss som mål å finne et overskuddsmateriale, gjenbruksmateriale eller resirkulert materiale som kunne gi gode estetiske kvaliteter. Vi var innom både fiberarmert gips og overskuddsmaterialer av ull, men ingen av disse hadde alle egenskapene vi var ute etter. Etter mange runder kom vi i kontakt med Norwegian Trash, som spesialiserer seg på resirkulert plast. I samarbeid med dem kom vi frem til det som skulle vise seg å levere på alle områder. Vi ønsket oss et resirkulert materiale som ga assosiasjoner til og hadde transparens lik alabast. Etter en del prøving og feiling sammen med plastprodusenten fant vi frem til den rette blandingen av plastpellets som ga oss det unike materialet til lampeskjermene. Det spesialdesignede materialet har vi kalt «Alaplast». Råmaterialet er plast fra store spoler i tekstilindustrien, som vanligvis ikke gjenvinnes men forbrennes isteden som avfall. For å oppnå den ønskede transparensen ble det tilsatt biter av gamle CD-cover i blandingen. Spesiallampene bidrar til videreutvikling av Norwegian Trash sitt arbeid med å utnytte denne enorme ressursen på en bærekraftig måte. Overskuddet av plastplater fra lampene fikk vi senere utnyttet som en del av resepsjonsdisken hos Schjødt i Tordenskiolds gate 12.
Svinnreduksjon, ved bruk av overskuddsmateriale
Det hender at vi sitter igjen med overskuddsmaterialer når et prosjekt er ferdig. Vi benytter ofte de samme leverandørene og håndverkerne, og får dermed ofte mulighet til å lagre rester av materialer til vi finner bruk for dem. I Tordenskiolds gate 12 ble rester av kobber brukt i to dekorative lamellvegger, samt som kledning på spesiallaget innredning i voldgiftssalen. I mindre skala har vi benyttet steinrester både i bordplater og som backsplash/spruteplate på kjøkken. Resteplater fra Alaplastlampene hos ABG kom til nytte som en lysende vakker del av resepsjonsdisken i T12.
Ombruk av kunst i ny setting
Flere av våre oppdragsgivere har med seg en samling med kunst fra sine gamle lokaler. Dette tar vi med i betraktningen når vi utformer det nye interiøret, slik at kunstverkene får en god plassering der de kommer til sin rett. Det minsker også behovet for å kjøpe inn ny kunst til de nye lokalene.
Med kunskap om eksisterende kunstsamling kan det eksisterende og det nye bli en symbyose av materialer, farger og romopplevelse, bedriftens identitet og historie forsterkes.