Advokatfirmaet Schjødt - Tordenskiolds gate 12

INTERIØRARKITEKT/ ARKITEKT: Ledsten Arkitektur AS innvendig bygg for Advokatfirmaet Schjødt

BYGNINGSARKITEKT 1937 : Frithjof Stoud Platou

BYGNINGSARKITEKT 2023 : Grape Architects, ansvarlig søker, og kontakt mot antikvariske myndigheter for Entra.

ADRESSE: Tordenskiolds gate 12

FERDIGSTILT: 2023     

AREAL: ca. 10 000 m2 (12 000 m2 ink kommersielle arealer i 1 etg)

MATERIALBRUK/MILJØ: Gjenbruk av eksisterende bygningsmasse, gamle fasadematerialer gjenbrukt i fast innredning, byggets original-vinduer gjenbrukt som delevegger, generell bruk av varige materialer som både fungerer i vår tid og passer inn i den historiske konteksten. Gjenbruk av tilnærmet alle kontor- og møteromsmøbler.

PROSJEKTLEDER: Ellen Ledsten IARK

PROSJEKTMEDARBEIDERE: Michelle Lilleby Johansson ARK og Tuva Aga Malm IARK

ENTREPRENØR: Seltor AS  

BYGGHERRE: Entra  

BRUKER: Advokatfirmaet Schjødt

FOTO: Dag Sandven

Ledsten Arkitektur AS ble hyret av Schjødt da hele bedriften skulle flytte inn i nye lokaler i Oslo sentrum. Bygningen er en av to teglsteinsbygninger fra 1930-tallet som ligger vendt ut mot Rådhusplassen og Aker Brygge, med selveste Oslo Rådhus som nærmeste nabo. Den er tegnet av arkitekt Frithjof Stoud Platou (1903-1980) som hovedkontor for Oslo Trygdekasse, og sto ferdig i 1937. I senere tid huset bygningen Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I likhet med Oslo Rådhus er Tordenskiolds gate 12 et eksempel på stilarten dekorert funksjonalisme, en slags overgang mellom 1800-tallets klassisisme og 1900-tallets funksjonalisme. Dette kommer til uttrykk i en enkel bygningskropp der dekoren ligger i detaljering og materialbruk. Innvendig preges bygningen av 16 fredete dekorerte søyler i plan 1 og 2, utsmykket med fargerik mønstret stucco av kunster Aage Storstein. Disse er møysommelig restaurert av NIKU.

Schjødt leier 2. til og med 8. etasje, samt inngangspartier i 1. etg og også noe areal i underetasjen. Den eksisterende lysegrønne marorsalen i 1. etg. er tilbakeført og vi har jobbet tett på de tekniske fagene for å skjule det meste av installasjoner, dette området er et velkomstområde som leder videre til 2. etasje der det hovedsakelig er kundemøterom og her finner man også resepsjonen. 8. etasje inneholder voldgiftssal, eksterne og interne møterom og en stor kafé. 3. - 7. etasje er rene kontoretasjer med noen mindre interne møterom. I 5. etasje finner man i tillegg det store atriet med glasstak, et sentralt samlingspunkt for de ansatte.

Vi synes det er spesielt morsomt at et advokatkontor, som tradisjonelt er opptatt av glamorøse lokaler, har deltatt i forsøksarbeidet vårt med gjenbruk av eksisterende fasadematerialer i innredningen. Vi mener med dette å bevise at gjenbruk ikke er annenrangs men isteden kan tilføre en ny og mer spennende estetikk inn i et byggverk. Entra Asa var stor pådriver for å få utnyttet de fine resursene.

Arkitekt: Fritihjof Stoud Plattou (1937) / restaurering utvendig bygg: Grape Architects 2023.

Trapp reetablert i samarbeid med Grape.


2 etg. resepsjon og lounge. Den lange lamellveggen i kobber ved resepsjonen, er laget av overskuddsmateriale fra tidligere prosjekt (bilde nr 6)

Vi har tilstrebet å bevare det historiske preget ved at det vi legger til spiller på lag med det eksisterende, men samtidig skal det tilhøre nåtiden og ikke bli for nostalgisk. Materialbruken er enkel og av høy kvalitet. I kundearealene er det lagt sort gneis og heltre eik på gulvet. Alle kjernevegger har brunbeiset ask med rillemønster, som står fint til de originale vinduenes omramming i teak. Dette trepanelet er festet med små skjulte stifter og er demonterbart. I prosjektets palett har vi ellers hentet inspirasjon i de fargerike kunstsøylene, både hva gjelder malte vegger men også i løs innredning og tekstiler.

Vinklet plan 2 etg.


Møterom


Atrium 5 etg.

Atriumsrommet er bearbeidet med akustisk puss og hyllen er spesialtegnet med integrerte konvektorer og luftetårn. Karnapp tegnet av Grape Architects.

Vinklet plan 5 etg atrium

Plan 5 etg.


Kontoretasjer / Arbeidsplasser

Vi har gjort flere grep når det kommer til ombruk av materialer. Vinduene på to av byggets fasader måtte skiftes, og disse har vi brukt til innvendige delevegger mellom ulike soner, både i møteromsetasjen og i kontoretasjene.

Schjødt har valgt å ta med seg det meste av møbler fra det gamle lokalet. Disse er supplert med nytt der det har vært behov. All kontormøblering er gjenbruk, sammen med mange av møblene i interne sosiale soner. Alle møtebord og stoler er også tatt med videre. Det har blitt kjøpt inn en del nye loungemøbler ettersom Schjødt nå har fått flere sosiale soner og møtesteder. I nisjer og i korridorer i kontoretasjene har vi plassert gjenbrukte skap og hyller som har blitt lakkert i nye farger.


Voldgift 8 etg.

Voldgiftsalen er holdt i enkle materialer med spesialdesignede møbler. Gulvmønsteret er en ny tolkning av typiske originalgulv fra byggets opprinnelse.


Kantine / Lounge 8 etg.


Vinklet plan 8 etg. Denne etasjen var spesielt lav, her har vi jobbet aktivt med åpen akustisk himling og ryddig ventilasjon for optimal høyde.


Gjenbrukskobber / detaljering

Skjema peis 8 etg.

Det ble demontert en mengde skadet kobber fra taket og fasaden på bygget. Byggherre Entra tilbø dette som gjenbruksmateriale og vi grep sjansen. Dette eksklusive materiale ble valset ut, bukket og gjenbrukt som som kledning på de tre peisene og i resepsjonsdisken. Resepsjonsdisken består i tillegg av lyssatte kassetter laget av resirkulert halvtransparent plast, et spennende samarbeid med Norwegian Trash. Plasten er et overskuddsmateriale fra et tidligere prosjekt.


Prosessbilder