FORPROSJEKTER /KONKURRANSER


HIERONYMUS HEYERDAHLS GATE 1

ARBEIDSOMFANG: Invitert konkurranse - deltakere: Kristin Jarmund Arkitekter, Grape architects og KIMA arkitekter. Ledsten Arkitektur deltok i et felles prosjekterende team med KIMA.
ADRESSE: Hieronymus Heyerdahls gate 1
SAMARBEIDSPARTNER: KIMA Arkitektur AS
FERDIGSTILLES: 2023
AREAL: ca 12 800 m2 
MATERIALBRUK/MILJØ: Forslag til gjenbruk av bygg og fredet inventar  
TEAM: Ledsten Arkitektur AS + KIMA Arkitektur AS
BYGGHERRE: Ferd Eiendom
OPPRINNELIG ARKITEKT/BYGGEÅR: Torp og Torp / 1936

Hieronymus Heyerdahls gate 1 (HH1) er tegnet av arkitektene Torp og Torp og sto ferdig i 1936. Bygningen tilhører stilarten dekorert funksjonalisme og fremstår med en tidløs eleganse, full av vakre eksteriør- og interiørdetaljer. HH1 ligger side om side med Oslo Rådhus, nærmeste nabo til Aker Brygge og Akershus festning.

Ferd Eiendom AS presenterte en positiv og spennende tilnærming til byutvikling med respekt for omgivelsene, og tro på at god arkitektur og bruk av varige og solide materialer vil gi noe tilbake til byen og brukerne av bygningen. Dette er en holdning som korresponderer godt med våre ambisjoner, derfor var det givende for oss å delta i denne konkurransen.

Hieronymus Heyerdahls gate 1 er en fremtredende bygning i Oslo sentrum. Beliggenheten er fabelaktig med spektakulær utsikt til fjorden og Rådhusplassen, en av de mest prominente plassene i landet.

Vi ønsket å identifisere og ta vare på de spesielle estetiske og arkitektoniske kvalitetene bygningen har, samt tilføre nye kvaliteter på en nennsom måte. Bygningen har flotte detaljer og høy materialkvalitet, særlig fasaden på gateplan og de vakre trapperommene inne. Eksisterende materialer og detaljer la grunnlaget for utforming av ny løsning. I første etasje åpnes det opp for å skape et innbydende areal i midten av bygningskroppen, med kontakt ut for å invitere forbipasserende inn og gjennom bygningen. Samtidig får leietakere i etasjene oppover et utvidet fellesrom som kan tilby uformelle møteplasser, og serveringsstedene i første etasje kan erstatte en tradisjonell kantine.

Vi mener det er viktig å tilgjengeliggjøre den fremre delen av etasjene, der det er fantastisk utsikt mot sjøen. Tanken er å legge en felles sone for ansatte og besøkende her. Midtsonen mellom bygningens to lysgårder skaper en naturlig avgrensing mellom arbeidsplassene og egner seg godt til sosiale soner.

Situasjonsplan og snitt tegnet av KIMA arkitektur


DRONNINGENS GATE 13

ARBEIDSOMFANG: Mulighetsstudie kontoreiendom, integrere eiendommen i større grad i byveven, synliggjøre og øke bruken av de potensielle arealene og passasjene. Utnytte bakgården for å tilgjengeliggjøre næring på bakkeplan og i kjelleretasje.
ADRESSE: Dronningens gate 13
SAMARBEIDSPARTNER: Oslo Works
FERDIGSTILLELSE:
AREAL: 16 000 m2 fordelt på to eiendommer
MATERIALBRUK/MILJØ: Gjenbruk av eksisterende bebyggelse- div. utredelse rundt ombruk av bygningsdeler fra andre prosjekter.
PROSJEKTLEDER LA: Ellen Ledsten, interiørarkitekt MNIL 
ENTREPRENØR: ikke kontrahert
BYGGHERRE: Selvaag Eiendom
BRUKER: Utleie

Skjermbilde 2021-05-04 kl. 11.30.25.png

Utviklingsstrategien var å se på hvordan man kan transformere kvartalets indre rom for å skape aktivitet, hvordan bidra til økt byliv og invitere omkringliggende eiendommer med begrenset handlingsrom i fasade, til deltakelse og adgang til «bylivet på innsiden».

Hvordan skape et indre byrom som skiller seg vesentlig fra gatemiljøet, et gårdsrom som oppleves  som frodig, friskt og vitalt med grønne og kanskje produktive uterom på tak var noen spørsmål som ble stilt under prosjekteringen. På dagtid er portrommet tenkt å være åpent for offentligheten og utgjøre en gjennomgangsåre som naturlig vil koble sammen sidegatene. 

Bevaringsstrategi:
- Et pakkhus for fremtiden!
- Konstruksjonen er det essensielle, og mest særegne ved pakkhuset
- Dimensjonert for for større laster enn dagens bruk.
- Gjenbruksverdien er større hvis den kan bære mer enn i dag?
- «Nedstripping» av interiøret vil fremheve konstruksjonen, og vise den fram i en romlig setting som er nærmere det originale?
- Når det pakkes fullt av mennesker framfor varer må det mer dagslys til.

Ombruksstrategi
- Kan det meste som tas ut av det eksisterende ombrukes i en eller annen form i det nye?
- Kan vi transformere og bygge med ombruk av byggematerialer fra andre bygg?
- Kan alle nye volumer bygges modulært, for enklere ombruk i fremtiden?
- Eie/leie i større skala

En park i høyden kan kompensere for den lukkede ytre fasaden i kvartalet. Kvadraturen trenger grønne lunger og opplevelser utover det vanlige grå bylivet. En opplevelse av en botanisk hage med matservering og aktivitet for alle aldre kan gi noe til byen og bli en attraksjon i området. Et grønt, frisk og frodig preg kan kombineres med kommersielle formål, matservering, kontor og kanskje også bolig? Alle områder med vekstgrunnlag kan fylles med grønt. 

Bildeserie: viser et lite utdrag av mulighetsstudie i fase en og to, som var et samarbeid med Oslo Works. 


DRAMMENSVEIEN 2
DEN TIDLIGERE AMERIKANSKE AMBASSADE

ARBEIDSOMFANG: Ledsten Arkitektur deltok i et felles prosjekterende team med Kima arkitekter, La La Tøyen Metric design og Gattaca v. Tin Pan.
ADRESSE: Henrik Ibsens gate 48
FERDIGSTILT:
AREAL: 5000 m2 
MATERIALBRUK/MILJØ: Forslag til gjenbruk av bygg og fredet inventar  
TEAM: Ledsten Arkitektur AS + KIMA AS
BYGGHERRE: Fredensborg eiendom
OPPRINNELIG ARKITEKT/BYGGEÅR: Eero Saarinen/1959

Den tidligere amerikanske ambassaden tegnet av den finske arkitekten Saarinen skal gjenbrukes til kontor og publikumsfasiliteter. Den nye eieren Fredensborg innbød i den forbindelse fem team til paralelloppdrag og ønsket forslag til ny fleksibel bruk av det tidligere ambassadebygget til seg selv, og fler leietagere, med en spennende hub som ville kunne bli et sentralt og levende møtepunkt i Oslo sentrum.

Vårt teams løsning viser at store deler av bygget åpnes for publikum, Saarinenes raffinerte arkitektur settes nennsomt i stand, taket bearbeides med inntrukket takhage og etablering av det som kunne blitt Oslos råeste bar. Underetasjen omgjøres til en nydelig restaurant som åpnes mot byen og en nyanlagt park med amfi, vannspeil, terrasseringer og uteservering mot sydvest. Det vakre interiøret innbød til en forsiktig supplering av eksisterende materialer, særlig var den sobre travertinen i inngangsområdet noe vi ønsket å jobbe videre med. Deler av bygget var bygget om i årenes løp og her ble det viktig å se på den opprinnelige løsningen og eventuelt tilbakeføre til denne.

Konkurransen var et fint og inspirerende samarbeid mellom Ledsten, Kima, LaLa tøyen, Metric og Gattaca.
Inviterte team var for øvrig Snøhetta, Lund Hagem, Jarmund Vigsnes, og Grape Architecs.


ELVEGATA 10, KRISTIANSAND - PRIVAT BOLIG

ARBEIDSOMFANG: Rehabilitering av eksisterende toppleilighet. Ledsten Arkitektur AS har prosjektert innvendige arbeider, nytt tilbygg og oppgradert uteareal.
ADRESSE: Elvegata 10, Kristiansand
FERDIGSTILLELSE:
AREAL: Ca. 350 m2
MATERIALBRUK/MILJØ:
PROSJEKTLEDER LA: Ellen Ledsten, interiørarkitekt MNIL
PROSJEKTMEDARBEIDERE: Michelle Johansson MNAL, Tuva Aga Malm MNIL
ENTREPRENØR: Tofire AS
BYGGHERRE: Privat
BRUKER: Privat

Bildene i viser 3D-visualiseringer av utvalgte soner i leiligheten. Lys og luft er et viktig element i hele leiligheten da lav takhøyde og små vinduer er gjenomgående i det eksisterende bygget. Det nye tilbygget får høyere under taket med tilpassede vinduer som gir morgensol til stuen. Store glassflater ut mot takterrassen skaper en sømløs overgang mellom inne og ute, med bl.a. utekjøkken og pergola. Uteområdet er designet på bakgrunn av solstudien, og de forskjellige områdene kan benyttes gjennom hele året fra tidlig morgen med morgensol, til sene kvelder med lune soner.